torsdag 19. april 2012

Det moderne prosjektet

Kjennetegn for det moderne prosjekt: Opplysning, fornuft, endring, menneskeretter, framskritt og toleranse, avsløre fordommer og nedarva løgner.

Hva er det moderne prosjektet: Det moderne prosjekt er en lang prosess i vestlig kultur og samfunn fra rundt 1500 tallet og til i dag. At noe er moderne, betyr at det er nytt.

Ja, fordi det er moderne, det er nytt. Jeg skjønner ikke dette diktet, og det syns jeg kjennetegner det moderne prosjektet, at det er litt uforståelig.

Jeg har ikke sett så mange filmer i det siste, men jeg har sett Australia, og den kan kanskje sees litt i det moderne prosjektet, fordi den handler om å ha troen på mennesket, om fornuft, toleranse, endring, framskritt, menneskeretter og den avslører fordommer.

I Dan Turélls roman Mord på mandag driver han ap med den overdrevne troa på logisk resonnement i eldre kriminalromaner. Krim i 1930 åra forklarte lovbrudd ut fra psykologi, og forbryteren i |970 åra kunne forklares ut fra den sosiale bakgrunnen, er det nå ikke lenger sikkert at vi kan forstå verken forbryteren eller forbrytelsen fullt ut.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar