mandag 25. oktober 2010

Renessanse

1. Forklar periodebegrepet renessanse. Forklar hvordan fokus skifter i løpet av perioden. Fra... til... . Kan du si noe om hvorfor? Forklar begrepet humanisme i denne sammenhengen.
- Renessanse betyr gjenfødelse av mønstre og idealer fra antikken. At menneskene var nysgjerrig på ting, undre, filosofere, det å tenke. De henter frem idealer som de hadde i antikken.
Humanisme er renessansens syn på mennesket som midtpunkt og målestokk for alle ting.

2. Hvorfor fikk boktrykkerkunsten så stor betydning?
- Fordi da kunne de trykke opp informasjon og propaganda på mye kortere tid. Det hadde også stor betydning for utviklingen av nasjonale skriftspråk i Europa. De trykte i lenger bare opp på latin, men på flere morsmål.

3. Hva var katolikker og protestanter uenige om? Hvorfor kan man si at M. Luther var en representant for den nye måten å tenke på (jmf. spørsmål 1)?
- Protestantene reagerte på pavekirkens overdådige rikdom og bildeutsmykning av kirkene, og tilbedelsen av helgenbilder ble nærmest sett på som en avgudsdyrkning. Det gamle testamentets forbud mot å fremstille Gud i menneskeskikkelse ble hentet frem igjen av lutherske puritanere.

4. Novellen, essayet, romanen, drama... enkelte av disse sjangrene hadde sin spede begynnelse under renessansen. Nevn viktige forfattere fra renessansen og sjangrene de forbindes med.
- Miguel de Cervantes er mest kjent for romanen Don Quijote. Giovanni Boccaccio er mest kjent for Dekameronen, som blir regnet som en forløper for moderne novelle. William Shakespeare er kjent for sine dramaer som Hamlet og Romeo og Julie. Michel de Montaigne er kjent som essayets grunnlegger.

5. Lag en liste over ti viktige begrep fra kapitlet, forklar dem.

1 kommentar: